Aktuality
Predpoveď počasia
Aktuálne počasie
Letoviská
Voda
Hory
Snehové správy
Web kamery
Turist Info
Zdravie
Astro
Agro
Postreky
Lexikón
Služby
Kontakt
Vyhľadávanie
Náhľad kamier
Signalizačná správa
Pri dlhšom skladovaní cibúľ sa každý určite stretol s ich postupným znehodnotením,
najmä hnilobami, ktoré podporuje nepravidelný prísun vody, či už zrážok alebo závlahy.
Teplota nie je až tak rozhodujúcim faktorom. Pozornosť je dôležité venovať pred naskladnením
zdravotnému stavu a prípadnému poškodeniu mikroskopickými hubami alebo inými
škodlivými organizmami. Samotný proces hnitia cibule je väčšinou hubového alebo
bakteriálneho pôvodu. V signalizačnej správe si priblížime niekoľko ich zástupcov.
Sivú krčkovú hnilobu spôsobuje mikroskopická huba Botrytis allii aj s inými
príbuznými druhmi rodu Botrytis. V Európe je hubové ochorenie prenášané semenami. Huba
preniká do cibule vo fáze zaťahovania listov. Pletivo počas skladovania postupne mäkne
a zahníva. Na jeseň pri naskladňovaní je napadnutie ťažko zistiteľné. V prípade silného
napadnutia môže dôjsť až k úplnému znehodnoteniu úrody. Hustota porastu je rozhodujúca pre
napadnutie a intenzitu, a teda husto rastúce porasty sú silnejšie poškodené ako riedke porasty.
Dobre viditeľné príznaky sú čierne skleróciá a sivá pleseň na skladovanej cibuľovej zelenine.
V rámci chemickej ochrany sú povolené prípravky:
fungicídy Cypronil 62,5 WG, Cypronil 62,5 WG-I, Switch 62,5 WG, Cyproflud 62,5
WG (účinná látka cyprodinil a fludioxonil) – cibuľa; Fandango 200 EC (fluoxastrobin
a prothioconazol) – cibuľa, šalotka; Luna Experience (fluopyram a tebuconazol) –
cibuľa, cesnak, pričom všetky sú určené pre profesionálneho používateľa.
Botrytídu listov spôsobujú rody mikroskopických húb Botrytis spp. Príznaky sa
prejavia zmenou farby, vädnutím, hnilobou až následným odumretím rastliny. Sprevádzané sú
aj postupným odumieraním listov. V rámci chemickej ochrany sú povolené prípravky:
fungicídy Banjo (fluazinam) – cibuľa, šalotka; Cypronil 62,5 WG, Cypronil 62,5 WG-
I, Switch 62,5 WG, Cyproflud 62,5 WG (cyprodinil a fludioxonil) – cibuľa; Fandango
200 EC (fluoxastrobin a prothioconazol) – šalotka; Propulse (fluopyram
a prothioconazol) – cibuľa, šalotka; Signum, Bopyrac WG (boscalid a pyraclostrobin)
– cibuľová zelenina; Zoxis (azoxystrobin) – cibuľa, šalotka a cibuľa jarná; Luna
Experience (fluopyram a tebuconazol) – cibuľa, cesnak, pričom všetky sú určené pre
profesionálneho používateľa.
biologický fungicídny prípravok Serenade Aso (Bacillus amyloliquefaciens kmeň QST
713), ktorý je aj v malospotrebiteľskom balení (MB) – cibuľa.
Bielu skleróciovú hnilobu spôsobuje mikroskopická huba Sclerotium cepivorum. Hnitie
cibuľovej zeleniny je viditeľné hlavne na cibuli a pažítke (počas vlhkého a chladného počasia).
Pre šírenie sú optimálne teploty okolo 15-20ºC. Napadnuté rastliny vädnú. Korene bývajú
obalené typickým bielym vatovitým mycéliom huby. Neskoršie v ňom vznikajú čierne
skleróciá, ktoré v pôde môžu prežiť aj viac ako 1 rok. Na kyslých pôdach sú škody vyššie.
Fuzáriovú hnilobu spôsobujú rody mikroskopických húb Fusarium spp. V poraste
cibuľovej zeleniny sa huba prejaví žltnutím listov. Na koreňoch a na báze cibúľ môžeme vidieť
nahnité miesta s charakteristickým bielym alebo bielo-ružovým povlakom. V skladoch na
pozdĺžnom priereze sa objavuje vodnaté pletivo. Huba preniká do cibúľ cez koreňové vlásky
alebo mechanické poškodenia.
Všeobecne v rámci chemickej ochrany voči hubovým ochoreniam sú povolené
prípravky:
fungicídy Amistar, Azoshy, Dorbaris 250 SC, LS-Azoxy, LS-Fusan, Mirador,
Priori, Simplia, Sumistrobin, Yxtrob (azoxystrobin) – cibuľa; pomocný prípravok - Bylinkova zmes na rastliny (zmes klinčekov a škorice) na
posilnenie odolnosti rastlín voči hubovým chorobám iba v MB – cibuľa.
Mokrú hnilobu spôsobujú baktérie Erwinia carotovora alebo Erwinia aroideae.
Baktérie prenikajú do cibúľ prostredníctvom rán a poškodených miest. Najprv sa tvoria tmavé
škvrny a neskôr sa pletivo postupne rozpadáva. Cibule pukajú, hnijú a menia sa na typickú
vodnatú či slizkú masu.
Všeobecne platí, že sa všetci pôvodcovia prenášajú osivom, sadzačkou, napadnutými
rastlinnými zvyškami a aj pôdou. Najúčinnejšou ochranou sú preventívne opatrenia. Pri
pestovaní je dôležité používať zdravé osivo alebo sadzačky (poprípade morené). Rozdiely sú aj
medzi odrodami. Cibuľa pestovaná zo sadzačky je zväčša viac napadnutá ako cibuľa
vypestovaná priamo zo semena. Rastlinné zvyšky z napadnutých cibúľ by sa nemali vracať
priamo na pozemok, ale je ich potrebné zneškodniť (napr. kompostovaním). Za podstatné sa
považuje dodržiavať osevný postup s najmenej 4-ročným intervalom a primeranú hustotu
porastu. Hnojenie dusíkom je nevyhnutné obmedziť na minimum, keďže prehnojené porasty sú
náchylnejšie na napadnutie. Aby sme obmedzili hnitie v skladoch, je potrebné zbierať cibuľu
v plnej zrelosti, keď nám poľahne približne 2/3 vňate (podľa možnosti za suchého počasia). Pri
zbere (aj počas vegetácie pri obrábaní) sa treba snažiť minimalizovať mechanické poškodenia.
Po vybratí z pôdy cibuľu sušíme asi 5-10 dní a až potom odstránime vňať. Využiť môžeme
umelé dosúšanie pri teplote 37-48ºC. Odporúčame dosušenie počas niekoľkých dní aj po
nákupe zákazníkom. Vhodné je vykonať dôkladné triedenie. Napadnuté cibule sa nesmú
uskladňovať. V sklade by mala byť čo najnižšia teplota okolo 1ºC a vzdušná vlhkosť okolo
65 %. Ďalšie triedenie vykonáme pri zistení hnitia počas skladovania.
Ing. Maroš Lučaj
ÚKSÚP – OOR
22.07.2024
Zdroj: ÚKSÚPPri dlhšom skladovaní cibúľ sa každý určite stretol s ich postupným znehodnotením,
najmä hnilobami, ktoré podporuje nepravidelný prísun vody, či už zrážok alebo závlahy.
Teplota nie je až tak rozhodujúcim faktorom. Pozornosť je dôležité venovať pred naskladnením
zdravotnému stavu a prípadnému poškodeniu mikroskopickými hubami alebo inými
škodlivými organizmami. Samotný proces hnitia cibule je väčšinou hubového alebo
bakteriálneho pôvodu. V signalizačnej správe si priblížime niekoľko ich zástupcov.
Sivú krčkovú hnilobu spôsobuje mikroskopická huba Botrytis allii aj s inými
príbuznými druhmi rodu Botrytis. V Európe je hubové ochorenie prenášané semenami. Huba
preniká do cibule vo fáze zaťahovania listov. Pletivo počas skladovania postupne mäkne
a zahníva. Na jeseň pri naskladňovaní je napadnutie ťažko zistiteľné. V prípade silného
napadnutia môže dôjsť až k úplnému znehodnoteniu úrody. Hustota porastu je rozhodujúca pre
napadnutie a intenzitu, a teda husto rastúce porasty sú silnejšie poškodené ako riedke porasty.
Dobre viditeľné príznaky sú čierne skleróciá a sivá pleseň na skladovanej cibuľovej zelenine.
V rámci chemickej ochrany sú povolené prípravky:
fungicídy Cypronil 62,5 WG, Cypronil 62,5 WG-I, Switch 62,5 WG, Cyproflud 62,5
WG (účinná látka cyprodinil a fludioxonil) – cibuľa; Fandango 200 EC (fluoxastrobin
a prothioconazol) – cibuľa, šalotka; Luna Experience (fluopyram a tebuconazol) –
cibuľa, cesnak, pričom všetky sú určené pre profesionálneho používateľa.
Botrytídu listov spôsobujú rody mikroskopických húb Botrytis spp. Príznaky sa
prejavia zmenou farby, vädnutím, hnilobou až následným odumretím rastliny. Sprevádzané sú
aj postupným odumieraním listov. V rámci chemickej ochrany sú povolené prípravky:
fungicídy Banjo (fluazinam) – cibuľa, šalotka; Cypronil 62,5 WG, Cypronil 62,5 WG-
I, Switch 62,5 WG, Cyproflud 62,5 WG (cyprodinil a fludioxonil) – cibuľa; Fandango
200 EC (fluoxastrobin a prothioconazol) – šalotka; Propulse (fluopyram
a prothioconazol) – cibuľa, šalotka; Signum, Bopyrac WG (boscalid a pyraclostrobin)
– cibuľová zelenina; Zoxis (azoxystrobin) – cibuľa, šalotka a cibuľa jarná; Luna
Experience (fluopyram a tebuconazol) – cibuľa, cesnak, pričom všetky sú určené pre
profesionálneho používateľa.
biologický fungicídny prípravok Serenade Aso (Bacillus amyloliquefaciens kmeň QST
713), ktorý je aj v malospotrebiteľskom balení (MB) – cibuľa.
Bielu skleróciovú hnilobu spôsobuje mikroskopická huba Sclerotium cepivorum. Hnitie
cibuľovej zeleniny je viditeľné hlavne na cibuli a pažítke (počas vlhkého a chladného počasia).
Pre šírenie sú optimálne teploty okolo 15-20ºC. Napadnuté rastliny vädnú. Korene bývajú
obalené typickým bielym vatovitým mycéliom huby. Neskoršie v ňom vznikajú čierne
skleróciá, ktoré v pôde môžu prežiť aj viac ako 1 rok. Na kyslých pôdach sú škody vyššie.
Fuzáriovú hnilobu spôsobujú rody mikroskopických húb Fusarium spp. V poraste
cibuľovej zeleniny sa huba prejaví žltnutím listov. Na koreňoch a na báze cibúľ môžeme vidieť
nahnité miesta s charakteristickým bielym alebo bielo-ružovým povlakom. V skladoch na
pozdĺžnom priereze sa objavuje vodnaté pletivo. Huba preniká do cibúľ cez koreňové vlásky
alebo mechanické poškodenia.
Všeobecne v rámci chemickej ochrany voči hubovým ochoreniam sú povolené
prípravky:
fungicídy Amistar, Azoshy, Dorbaris 250 SC, LS-Azoxy, LS-Fusan, Mirador,
Priori, Simplia, Sumistrobin, Yxtrob (azoxystrobin) – cibuľa; pomocný prípravok - Bylinkova zmes na rastliny (zmes klinčekov a škorice) na
posilnenie odolnosti rastlín voči hubovým chorobám iba v MB – cibuľa.
Mokrú hnilobu spôsobujú baktérie Erwinia carotovora alebo Erwinia aroideae.
Baktérie prenikajú do cibúľ prostredníctvom rán a poškodených miest. Najprv sa tvoria tmavé
škvrny a neskôr sa pletivo postupne rozpadáva. Cibule pukajú, hnijú a menia sa na typickú
vodnatú či slizkú masu.
Všeobecne platí, že sa všetci pôvodcovia prenášajú osivom, sadzačkou, napadnutými
rastlinnými zvyškami a aj pôdou. Najúčinnejšou ochranou sú preventívne opatrenia. Pri
pestovaní je dôležité používať zdravé osivo alebo sadzačky (poprípade morené). Rozdiely sú aj
medzi odrodami. Cibuľa pestovaná zo sadzačky je zväčša viac napadnutá ako cibuľa
vypestovaná priamo zo semena. Rastlinné zvyšky z napadnutých cibúľ by sa nemali vracať
priamo na pozemok, ale je ich potrebné zneškodniť (napr. kompostovaním). Za podstatné sa
považuje dodržiavať osevný postup s najmenej 4-ročným intervalom a primeranú hustotu
porastu. Hnojenie dusíkom je nevyhnutné obmedziť na minimum, keďže prehnojené porasty sú
náchylnejšie na napadnutie. Aby sme obmedzili hnitie v skladoch, je potrebné zbierať cibuľu
v plnej zrelosti, keď nám poľahne približne 2/3 vňate (podľa možnosti za suchého počasia). Pri
zbere (aj počas vegetácie pri obrábaní) sa treba snažiť minimalizovať mechanické poškodenia.
Po vybratí z pôdy cibuľu sušíme asi 5-10 dní a až potom odstránime vňať. Využiť môžeme
umelé dosúšanie pri teplote 37-48ºC. Odporúčame dosušenie počas niekoľkých dní aj po
nákupe zákazníkom. Vhodné je vykonať dôkladné triedenie. Napadnuté cibule sa nesmú
uskladňovať. V sklade by mala byť čo najnižšia teplota okolo 1ºC a vzdušná vlhkosť okolo
65 %. Ďalšie triedenie vykonáme pri zistení hnitia počas skladovania.
Ing. Maroš Lučaj
ÚKSÚP – OOR
22.07.2024
UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
Letenky